مادرانگی پر از لحظات شیرین و دوست داشتنیاست که تا چشم برهم بگذارید میگذرند. علیالخصوص اولینهای هر نوزاد همیشه خاطرات جذابی از خود به جای میگذارند. اولین لبخند، اولین کلمهها و همینطور اولین حمام. میتوانم شما را تصور کنم که با عشق به نوزاد دلبندتان نگاه میکنید و در حالی که از دیدن لبخندش در وان پر از آب دلتان غنج میرود، مدام با خود کلنجار میروید که مبادا اینکار را اشتباه انجام دهید؟
اما به یاد داشته باشید که حمام یک نوزاد شاید در ابتدا سخت بنظر برسد، اما با حفظ آرامش و کسب مهارت و اطلاعات لازم میتواند به یکی از جذابترین بخشهای مادر و فرزندیتان تبدیل شود که شیرینیاش هیچگاه از ذهنتان بیرون نخواهد رفت. در این مقاله سعی داریم نکات ریزی را با هم مرور کنیم تا از حمام دادن به جگرگوشهی تازه واردتان، لذت وصف ناشدنی نصیبتان شود. با ما همراه باشید.
آمادهسازی شرایط برای حمام نوزاد
نوزادان معمولا هر دو تا سه روز به حمام نیاز پیدا میکنند. آبتنی برای آنها نه تنها باعث شاد شدن روحیه و حفظ سلامتشان میشود، بلکه باعث میشود تا اشتهایشان برای خوردن شیر بیشتر شود و خواب آسودهتری داشته باشند.
برای داشتن یک تجربهی خوب در حمام نوزاد ابتدا باید شرایط لازم را فراهم کنید. دمای اتاق را ثابت و حدودا ۱۸ تا ۲۲ درجه نگه دارید تا نوزادتان هنگام بیرون آمدن از حمام سرما نخورد. وسایل لازم برای استحمام و همچنین لباسهای تمیز نوزاد را نزدیک خود نگهدارید تا لازم نباشد برای آوردن آنها نوزاد را در حمام تنها بگذارید! وان را از آب ولرم (نه سرد و نه خیلی گرم) پر کرده و دمایش را با آرنجتان چک کنید. حالا همه چیز برای حمام آماده است.
وسایل لازم برای حمام نوزاد
یکی از نکاتی که میتواند اعتماد به نفس شما را در این زمینه بالاتر برده و حمام کردن نوزاد را برایتان بسیار راحتتر و لذتبخشتر کند، تهیهی تمام وسایل لازم برای حمام است. از بین این لوازم ضروری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- وان مخصوص نوزاد
- شامپوی مخصوص
- صابون ملایم و بدون عطر مخصوص نوزاد
- زیرانداز ضد آب برای قراردادن زیر وان
- یک پارچ بزرگ که توسط آن سر نوزاد را بشوییم.
- تعدادی پنبه برای خشککردن گوشهی چشمها و بینی نوزاد
- ست حوله برای گرمنگه داشتن نوزاد بعد از حمام
در اینجا چند مورد از این وسایل را باهم بیشتر بررسی میکنیم:
وان مخصوص نوزاد
یک وان مناسب میتواند لذت حمام را نه تنها برای کودک بلکه برای خود شما هم چندین برابر کند. این محصولات برای سر و پای نوزاد جای مخصوصی دارند و شما دیگر از بابت سُر خوردن و یا راحت نبودن کودکتان نگرانی نخواهید داشت. وانها به چند دسته تقسیم میشوند:
- وان استاندارد
این وانها پلاستیکی بوده و به نوعی ساخته شدهاند که کودک همیشه در آنها حالتی ایستاده دارد.بزرگی این وانها به اندازه سینک ظرفشویی است و برای نوزادان کوچک مناسبند.
- وان تاشو
اگر فضای کافی برای نگهداری وان نوزاد ندارید، این موارد بهترین گزینه هستند. آنها به راحتی تا شده و جای کمتری میگیرند.
- وان قابل تبدیل
این وانها تنظیمشونده هستند و مطابق با افزایش سن کودکتان میتوانید آن را تنظیم کنید.
- وان پایه دار
اگر از خم شدن کنار واننوزاد خسته میشوید،وانهای پایه دار برای شما گزینهی مناسبی هستند.البته هزینهی خریدشان کمی بالاست.
هنگام خرید وان لازم است تا به چند نکته توجه کنیم:
- اندازهی آن برای نوزاد ما مناسب باشد.
- به راحتی قابل تمیز شدن باشد.
- وانی که خریداری قابلیت تنظیم سایز داشته باشد چون کودکان زودتر از آنچه فکرش را بکنید رشد میکنند.
- توجه کنید تا ضربدیدگی و یا نشتی نداشته باشد.
هنگام استفاده از وان، نکات ایمنی را رعایت کنید. بهتر است تا آنرا بیش از حد از آب پر نکنید و وقتی نوزاد درون وان است، آنرا تکان ندهید. از نوزاد خود به هیچوجه غافل نشویید و هنگامی که کودک روی پاهایش ایستاد، داخل وان را نوارهای پلاستیکی بچسبانید تا عزیزتان سُر نخورد.
شامپوی مخصوص نوزاد
با وجود تنوع زیاد شامپوی مخصوص کودک، انتخاب گزینهی مناسب کمی کار سختی است. اگر این موضوع شما را هم سردرگم کرده با ما همراه باشید تا خصوصیات یک شامپوی مناسب نوزاد را با هم بشناسیم.
یک شامپوی خوب باید در کنار آنکه موهای نرم نوزاد را تمیز و براق میکند، کاملا گیاهی باشد تا به پوست حساسش ضرری نرساند. ممکن است این شامپو ها کمی نسبت به شامپوهای شیمیایی گرانتر باشند، اما در مقابل سلامت پوست و موی نوزادتان، نمیشود قیمتی روی آنها گذاشت.
شامپوی انتخابیتان بهتر است ضد سوزش چشم و ضدحساسیت باشد. حتی اگر روی شامپو درج نشده باشد، شما میتوانید با توجه به ترکیبات شامپو و چک کردن PH آن، از این دو مورد مطمئن شوید. سدیم تریدکست سولفات سدیم همان ترکیبیاست که ضدحساسیت بودن شامپو را تضمین میکند و باید دنبال آن بگردید. سولفات و پارابن هم به موهای نوزادتان آسیب میزند و آنها را خشن میکند. پس یک شامپوی مناسب باید فاقد پارابن و سولفات باشد. به یاد داشته باشید که نیازی نیست تا از مقدار زیادی شامپو برای موهای نوزاد استفاده کنید و همیشه دست خود را سایبان چشمهایش کنید تا کف وارد چشمانش نشود.
نحوهی استفاده از شامپو بچه
ابتدا با پارچ روی سر نوزاد آب بریزید و موهایش را خیس کنید. سپس مقدار کمی شامپو روی موها بریزید و به نرمی ماساژ دهید تا کف کند. بخاطر کم بودن موهای نوزاد به سرعت تمیز میشوند.پس لازم نیست تا شامپو مدت زیادی روی سر کودک بماند.
توجهتان را به چند نکتهی مهم جلب میکنم:
- حتی اگر بهترین شامپو را هم داشته باشید، شستشوی هر روزهی سر نوزاد با آن باعث از بین رفتن چربی سر شده و پوست پوست میشود. پس لازم نیست تا هرروز از شامپو استفاده کنید.
- استخوان جمجمهی نوزادان در روزهای اول بعد از تولد بطور کامل محکم نشده و نرم است. پس هنگام شستشوی سر مواظب باشید تا به آن ضربه نزنید.
- اگر پوست سر نوزاد پوستپوست شده بود برای پاک کردن آن از یک اسفنج استفاده کنید.
صابون مخصوص نوزاد
پوست نوزادان به دلیل لطافت و نرمیاش نسبت به باکتری و میکروبها حساستر است و از آنجایی که شویندههای بزرگسالان پوست این موجودات کوچک را خشک و آسیبپذیر میکند لازم است تا صابون و شویندههای مخصوص به خود را داشته باشند. امروزه صابونهایی مخصوص نوزادان تولید شده که نه تنها پوست و چشم را نمیسوزانند، بلکه بخاطر ترکیبات و اسیدهای چرب موجود در آنها قابلیت شستشوی خوبی دارند و پوست را هم خشک نمیکنند.
یک صابون بچه با کیفیت چه ویژگیهایی دارد؟
- حساسیت ایجاد نکند.
- از مواد گیاهی و ارگانیک ساخته شده باشد. امروزه صابونهایی تولید شده که سرشار از ویتامینها و موادی مثل شیر، جو دو سر، روغن آرگان، آلوئهورا و… هستند. این صابونها به پوست کودک شادابی را هدیه میدهند.
- PH مناسب داشته و ملایم باشد تا پوست را خشک نکند.
- خواص سمی نداشته باشد تا اگر ناخواسته وارد دهان بچه شد، او را مسموم نکند.
- سدیم لوریل سولفات نداشته باشد. این مادهی شیمیایی میتواند سیستم ایمنی بدن را ضعیف کند.
ست حوله نوزاد
یک حولهی نامناسب میتواند تمام زحمات شما را به باد دهد. شما باید کودک خود را بعد از حمام کاملا در این پوستههای نرم و گرم بپوشانید تا سرما نخورند. علاوه بر آن اگر جنس حوله خوب نبوده و یا استاندارد نباشد، حتی میتواند به کودک دلبندتان آسیب بزند. پس برای انتخاب آخرین قلم از اقلام مورد نیاز برای یک حمام آرامشبخش، با ما همراه باشید.
انواع حولههای نوزادی
در حال حاضر ست های متنوع و رنگارنگی از حولهها در بازار دیده میشود. این محافظان سرما به دو دستهی کلی تقسیم میشوند:
- حولهی نوزادی یک تکه
- ست حوله نوزادی
حوله های یک تکه
حوله های یک تکه از یک قسمت تشکیل شدهاند. حولههای کلاهدار و یک تکه مستطیلی که تمام بدن را میپوشانند در این دسته قرار میگیرند.
این دسته حولهها بصورت یک بسته بندی شامل چند تکه حوله برای نوزاد و یا بستههایی شامل لیف ، حوله حمام ، حوله دست و صورت و پیشبند غذاخوری فروخته میشوند.
در خرید حوله باید به موارد زیر توجه کرد:
- جنس حوله: بهترین جنس برای حولهی نوزاد، پنبه است. حوله های پنبهای هیچ آسیبی به پوست لطیف نوزاد نمیرسانند و کاملا آب را جذب میکنند.
- ضخامت و سنگینی حوله: یک حولهی مناسب بهتر است زیاد سنگین نباشد و اگر طبق استانداردGSM ضخامتی بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ داشته باشد، قابلیت خشک کردن آن بالاست.در حالی که ضخامت بیشتر از ۸۰۰GSM دیگر مناسب نوزاد نخواهد بود.
- رنگ حوله: استفاده از روانشناسی رنگ لرای کودکان میتواند در این مورد بسیار کمککننده باشد.
- حولههای معطر: حولههای معطر میتواند برای نوزاد حساسیت ایجاد کند. پس بهتر است از حولههای عطری استفاده نکنید.
به این چند نکته توجه کنید:
- بهتر است برای نوزادتان حولههای کلاهدار بخرید. در این صورت سریعتر میتوانید بعد از حمام او را بپوشانید و گرم کنید.
- حوله ها ابعاد مختلفی دارند و در سایزهای کوچک، متوسط و بزرگ به فروش میرسند. به سایز مناسب توجه کنید تا در پوشاندن کودک با مشکل مواجه نشوید.
- هنگام شستشوی حوله، برچسب روی آنرا بخوانید تا از نحوهی شستشوی آن اطمینان حاصل کنید.
حالا که با وسایل اصلی برای حمام نوزاد آشنا شدیم بهتر است تا دوباره روی حمام کردن کوچولویمان متمرکز شویم. رعایت یک سری نکات، میتواند حمام نوزاد را به یک تجربهی بینظیر به دور از نگرانی تبدیل کند. به نکات زیر توجه کنید:
- از کف زیاد در وان استفاده نکنید چون ممکن است باعث عفونت ادراری شود.
- بعد از گذاشتن نوزاد در وان، شیر آب را ببندید تا به یکباره داغ نشود و یا وان بیش از حد پر نشود.
- یک کودک خیس که حسابی در کف و صابون غوطهور شده میتواند حسابی لیز باشد. اما نگران نباشید، انگشتان خود را دور ران کوچکش حلقه کنید و او را محکم نگه دارید.
- در اوایل بهتر است حمام را با کمک یک نفر دیگر انجام دهید تا خیالتان راحتتر باشد.
- خودتان هم در حمام دمپایی مناسب بپوشید و مراقب باشید تا لیز نخورید.
- وسایل برقی را از حمام خارج کنید.
- ابتدا نوزاد را از پا وارد وان کنید و سر و صورتش را در آخرین مرحله بشویید.
- برای شستن سر نوزاد، او را دمر روی پاهایتان بخوابانید و با کمک بالاتنهی خود محکم نگهش دارید. سپس در حالی که با دست راست کودک را نگهداشته اید با دست چپ موهایش را با شامپو بشویید.
- بهتر است در مرحلهی شستن سر، روی شانههایش هم آب بریزید تا سردش نشود.
- با دست خود از بالا به پایین، جلو و سپس پشتش را با لطافت بشویید.
- هنگام شستن آلت تناسلی کودک از شویندهها استفاده نکنید و تنها با استفاده از آب آن را بشویید.
بعد از حمام چه کنیم؟
به آرامی نوزاد را در حوله بپیچانید و بدون آنکه حوله را روی پوستش بکشید با ضربههای آرام او را خشک کنید. زیر گردن، زیربغل و کشالههای رانش را به خوبی خشک کنید. مرطوب ماندن این قسمت ها زمینه را برای عفونت های پوستی فراهم میکند. اگرپوست کودکان خشک شده حتما از لوسیون استفاده کنید و بدنش را با روغن مخصوص ماساژ دهید. اگر هم میخواهید از پودرهای بچه استفاده کنید
در نظر داشته باشید که نوع مایع آنرا خریداری کنید. پودرهای بچه در هوا پخش میشوند و میتوانند برای تنفس نوزاد در آینده مشکل ایجاد کنند. به کمک یک تکه پنبه داخل گوش نوزاد را هم خشک کنید تا دچار گوشدرد نشود. یادتان باشد تا حتما سرش را با حوله بپوشانید و از آرامترین خوابی که بعد از حمام خواهد داشت لذت ببرید.
حمام نوزاد یکی از لذتبخش ترین مراحل بعد از تولد است که صمیمت بین مادر و فرزند را چندبرابر میکند. پس این احساس خوب را بخاطر دلهرههای بیجا ازدست ندهید. در این مقاله تمام نکات لازم برای حمام نوزاد گفته شده که شما با مطالعهی آنها و خرید لوازم حمام باکیفیت از فروشگاه مادرلند میتوانید این احساس بینظیر را تجربه کنید و از حمام کردن عزیزترین فرد زندگیتان لذت ببرید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.