با خرید یک تبسنج باکیفیت، فرشتهی نگهبان نوزادتان باشید
حدس میزنم اگر بخواهیم سخت ترین لحظات برای هر پدر و مادر جوان را لیست کنیم، احساس گرمای بدن نوزاد و تب کردنش در ردهی اول قرار خواهد گرفت. آنها به محض احساس تب روی پیشانی فرزندشان، دست و پایشان را گم میکنند و کلافهتر از همیشه، کودکی را که آرام خوابیده بلند میکنند و با نهایت سرعت به اولین درمانگاه میرسانند. البته حق هم دارند. تب اولین واکنش بدن به بیماریست و گاهی میتواند خطرناک باشد. اینجاست که ابزارهای کنترل علایم بدن بدون هیچ چشمداشتی به کمک ما میشتابند. با وجود یک تبسنج یا دماسنج نوزاد شما دیگر دستپاچه نخواهید شد و قبل از هرچیز، دمای بدن کودک عزیزتان را چک میکنید تا خیالتان آسوده شود و یا در صورت بالا بودن تب، به پزشک مراجعه میکنید. اگر میخواهید باکیفیتترین تبسنج که مناسب نوزاد شماست را انتخاب کنید با ما همراه باشید تا تمام نکات لازم برای یک خرید خوب را در اختیارتان بگذاریم.
آیا خرید تب سنج ضروری است؟
تابه حال شده از خرید جعبه کمکهای اولیه و یا یک دستگاه فشارسنج پشیمان شوید؟ هرگاه که احساس میکنید کمی سرتان گیج میرود به سادگی در حالی که روی مبل نشستهاید فشار خود را اندازهگیری میکنید و در صورت بالا بودن، بدون اتلاف وقت به پزشک مراجعه میکنید و یا دارویی که از قبل برایتان تحویز شده را میخورید. اما موقعیت یک نوزاد بسیار حساستر از یک سرگیجهی ساده است. تب میتواند نوزاد شما را کجخلق و ناآرام سازد و بیتوجهی به آن خطرات جبران ناپذیری به بار آورد. تبسنج به شما کمک میکند تا در اندازهگیری میزان تب و به تبع درمان آن، سرعت عمل داشته باشید و به محض دیدن علایم تب بالا به پزشک مراجعه کنید. از دید دیگر،به شما کمک میکند تا بیهوده نگران نشوید و تنها در صورت تب بالا به دیدن پزشک بروید.
انواع تبسنج
تب سنجها انواع مختلفی دارند که بعضی از آنها برای بزرگسالان هم استفاده میشود. در ادامه با انواع آنها بیشتر آشنا میشویم.
تبسنج دیجیتالی
تبسنجهای دیجیتالی محبوبترین و پرفروشترین نوع تبسنج هستند که کار با آنها بسیار راحت است. این تبسنج ها در شکلها و اندازههای متنوع تولید میشوند اما اکثرا به صورت نوک تیز ساخته میشوند. آنها از یک صفحه LED و یک دکمه تشکیل شدهاند که با فشردن دکمه، دستگاه شروع به کار میکند و پس از پایان اندازهگیری تب، با یک زنگ هشدار به شما اطلاع میدهد. در کار با این نوع تبسنج به کنترل زمان با ساعت نیازی ندارید. تبسنج های دیجیتالی با باتری روشن میشوند و در دو نوع نوک ثابت و نوک قابل انعطاف به فروش میرسند که هر کدام برحسب کاربردی که از آن انتظار دارید منحصر بفردند.
تبسنج مقعدی(رکتال)، تبسنج دهانی و تبسنج زیر بغل در این دسته قرار میگیرند.
- تبسنج مقعدی
این نوع تبسنجها دقیقترین ابزار شناخته شده برای اندازهگیری دمای بدن نوزاد هستند که بیشتر برای کودکان زیر ۳ ماه استفاده میشود. نحوهی استفاده ازتبسنجهای مقعدی ساده است اما بیشتر والدین به دلیل نگرانی از اینکه مبادا فرزندشان اذیت شود، از آن امتناع میکنند.
- تبسنج دهانی
این نوع دماسنج یا همان تبسنج بیشتر برای کودکان در سنین بالاتر و حدودا چهارسال به بالا استفاده میشود.چرا که لازم است آنها زیر زبان و به صورت ثابت نگه داشته شوند که نوزادان قادر به اینکار نیستند. لازم به ذکر است که اگر به دنبال تبسنجی با دقت بالا به جز تبسنج مقعدی میگردید، تبسنجهای دیجیتال دهانی برای شما یک گزینهی بسیار مناسب هستند.
- تبسنج زیربغل
شاید آسانترین روش اندازهگیری تب در بین تبسنجها، اندازهگیری با تبسنج زیر بغل باشد. کافیست دماسنج را زیر بازوی کودک خود قرار دهید تا دمای بدنش را به شما نشان دهد. این دستگاه در تمامی سنین کاربرد دارد و البته درجه حرارت نشان داده شده چندان قابل اعتماد نیست.
تب سنج درون گوشی
این تب سنج درون گوش قرار میگیرد و دمای تولیدشده توسط پردهی گوش را اندازه میگیرد. نحوهی استفاده از این دستگاه مخصوصا برای کودکان بسیار ساده و راحت است. اما اگر به درستی و در جای مناسب قرار نگیرد و یا گوش کودک جرم زیادی داشته باشد، دستگاه دچار خطا شده و دمای درستی را نشان نمیدهد. از طرفی تبسنجهای درون گوش برای نوزادان زیر ۶ ماه دقت لازم را نداشته و درجهی تب را به درستی نشان نمیدهند.
تبسنج پیشانی یا شقیقهای
کار با این نوع تبسنج به تمرین و کسب مهارت بیشتری نیاز دارد. برای اندازهگیری تب نوزاد با این نوع دستگاه، باید آن را روی پیشانی تا پشت گوش حرکت دهید تا دمای عروق خونی پیشانی را اندازهگیری کند و تحویلتان دهد. البته تبسنجهای پیشانی نسبت به نوع مقعدی یا دهانی از دقت کمتری برخوردار هستند و عرق کردن هم بر دقت آنها تاثیر میگذارد.به همین دلیل لازم است پیش از اندازهگیری دمای بدن نوزاد، پیشانیاش را کاملا خشک نمایید.
تبسنج پستانکی
این نوع تبسنج کاملا شبیه به یک پستانک طراحی شده و به همین دلیل نوزادان به سرعت با آن ارتباط برقرار کرده و آن را پس نمیزنند. تبسنج پستانکی از طریق یک حسگر الکترونیکی دمای بدن نوزاد را اندازهگیری کرده و روی صفحهنمایشی که روی پستانک طراحی شده به نمایش میگذارد. هنگام استفاده از این دستگاه لازم است که کودک به مدت سه دقیقه کاملا ثابت بایستد و سر و یا بدنش را تکان ندهد. از طرفی معمولا دمای نشانداده شده روی صفحه نمایشگر این نوع تبسنج، کمتر از دمای اصلی بدن نوزاد است و پزشکان معتقدند برای دانستن دمای دقیق بدن نوزاد هنگام استفاده از تبسنج پستانکی، حتما پس از اندازهگیری سهدهم درجه سلسیوس به آن اضافه کنید.
تبسنج نواری
این تب سنجها درواقع یک نوار پلاستیکی هستند که پس از قراردادن آن روی پیشانی کوچک نوزاد با تغییر رنگ کریستال مایعی که درونش قرار دارد به شما نشان میدهد که فرزند شما تب دارد یا نه؟ اما عدد دقیقی به شما نمایش نمیدهد که همین نقطه ضعف این نوع تبسنجهاست و تنها دماهای بالای ۳۸.۹ را نشان میدهند.
چه تبسنجی برای کودک من مناسبتر است؟
برای انتخاب یک دماسنج باکیفیت لازم است تا فاکتورهایی را با دقت بیشتری بررسی کنیم تا تبسنجی را که برای کودک ما ساخته شده پیدا کنیم. اما چه فاکتورهایی؟
وزن و اندازه تبسنج
یک تبسنج در هنگام اندازهگیری مدام در دست شما و کودکتان قرار دارد.پس بهتر است به وزن مناسب و اندازهی آن دقت بیشتری کنید تا برایتان آزار دهنده نباشد.
دقت اندازهگیری تبسنج
مهمترین ویژگی یک تبسنج که حتما باید به آن توجه کنید،دقت اندازهگیری آن است. در واقع هرچه دقت این دستگاه بالاتر باشد کیفیت آن بهتر و قیمت آن هم بالاتر است که البته ارزشش را دارد.
بازهی اندازهگیری دما
این بازه در دماسنج و تبسنجها متفاوت است و معمولا بیشتر آنها بازهی وسیعی از دما را اندازهگیری میکنند که ممکن است بیش ازنیمی از آنها هیچگاه استفاده نشود. پس توجه داشته باشید که قبل ازخرید، هدف و مورد استفادهی خود را از یک دماسنج یا تبسنج تعیین کنید تا انتخاب درستتری داشته باشید و ناخواسته هزینههای اضافی گریبانگیرتان نشود.
هنگام استفاده از تبسنج به چه نکاتی توجه کنیم؟
- به هیچ عنوان از دماسنجهای شیشهای یا جیوهای برای کودکان و نوزادان استفاده نکنید.زیرا جیوه مادهای سمی است ودر صورت شکستن دماسنج در دهان کودک، علاوه برزخمی شدن احتمال مسمومیت او نیز وجود دارد.
- دماسنجهای مقعدی دقیقترین تبسنجها هستند اما بهتر است برای کودکان بالای ۲ سال از آنها استفاده نکنید. زیرا کودکان در این سن همکاری کمتری در مورد استفاده از این نوع تبسنج نشان میدهند و ممکن است به علت تحرک زیاد به خودشان آسیب وارد کنند.
- اگر به هردلیلی امکان استفاده از تبسنجهای مقعدی یا دهانی را نداشتید و از دماسنجهای زیربغل استفاده کردید به یاد داشته باشید که دمای نشان داده شده تنها دمای سطح بدن کودک است و برای محاسبهی میزان دقیق تب، لازم است که نیم درجه سانتیگراد به آن اضافه کنید.
- توجه داشته باشید که دمای بدن در ساعات مختلف شبانه روز متفاوت است. برای مثال در ساعات اولیهی روز و پس از بیدار شدن از خواب، بدن پایینترین دمای خودش را دارد و درجه حرارت طبیعی آن بین ۳۶ تا ۳۶.۵ است. در صورتی که در ساعت بین ۱۵ تا ۲۰ شب دمای ۳۷.۵ برای بدن نیز نرمال محسوب میشود.
- به یاد داشته باشید که عوامل محیطی نیز میتواند روی نتیجه ی دمای اندازهگیری شده تاثیر داشته باشد. برای مثال اگر هنگام استفاده از تب سنج،کودک در پتو پیچیده شده و یا در کنار کولر ،بخاری و یا هروسیلهی سرمایشی یا گرمایشی قرار گرفته باشد دمای اندازهگیری شده توسط تبسنج، دقیق و درست نیست.
سخن آخر
وجود یک تبسنج در هر خانهای که از نعمت یک کوچولوی شیرین بهرهمند است، الزامیست. با وجود این دستگاه شما میتوانید مانند یک فرشتهی نگهبان همواره مراقب فرزند دلبندتان باشید و با مشاهدهی اولین علایم، به سرعت عمل کنید و بیماری را در نطفه خفه کنید. با مطالعهی این مقاله شما به راحتی میتوانید تبسنج موردنظرتان را انتخاب کنید و همواره در دسترستان داشته باشید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.