نوزاد شما باید غذا بخورد تصمیم دارید چگونه به او شیر بدهید؟ سینه یا شیشه؟ نکات منفی و مثبت هر یک از این دو روش چیست؟ کدام یک برای نوزاد بهتر است؟ در این مقاله در مورد هر دو روش صحبت میکنیم و نیز نکاتی آموزنده برای هرچه بهتر پیش بردن روش انتخابی تان در اختیار شما قرار می دهیم.
سینه یا شیشه ؟
تا روزی که بچه به دنیا بیاید تصمیم های زیادی خواهید گرفت و یکی از این تصمیم ها، نحوه شیر دادن به این فرزند دلبند است.
این تصمیم از آن دسته تصمیماتی است که بایست پیش از تولد نوزاد گرفته شود، چرا که در غیر اینصورت فرزندتان گرسنه خواهد ماند. اگر میخواهید با سینه به او شیر بدهید، بهتر است در اولین فرصت این کار را بکنید تا غدد شیری تان تحریک شده و شیر تولید کند.
نکات مثبت شیردهی از سینه :
- در هر بار شیردهی لازم نیست آب را جوش بیاورید و شیشه شیر را آماده کنید. اهمیت این موضوع وقتی ۲ نصف شب با گریه ی نوزاد از خواب میپرید، برایتان روشن خواهد شد.
- شیر سینه مجانی است و نباید بابتش پول بدهید.😉
- احتمال بروز حساسیت و واکنش های آلرژیک در نوزاد تا حد چشمگیری پایین می آید.
- بررسی ها نشان داده که کودکانی که از شیر مادر تغذیه میکنند. سیستم ایمنی سالم تر و قوی تری پیدا خواهند کرد ( بسیاری از آنتی بادی های بدن شما از طریق شیر به نوزادتان منتقل خواهد شد).
- نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند کمتر از دیگر نوزادان یبوست یا گاز معده می گیرند.
- با این روش خیلی زیبا با فرزندتان ارتباط عاطفی برقرار خواهید کرد.
نکات منفی :
- در ابتدا ممکن است دردتان بیاید. وقتی شیر به درون سینه تان می آید، انگار آنها داغ داغ می شوند و تا وقتی که به مک زدن های بچه عادت نکرده اید نوک پستان هایتان دردناک خواهد بود.
- ممکن است دچار عفونت یا ورم پستان و نوک سینه شوید ( اصطلاحاً به آن ماستیت میگویند). اگر کودکتان شیرخور قهاری باشد یا به شیوه ی صحیح پستان شما را در دهان نگیرد، نوک سینه تان ترک برمیدارد و ممکن است میکروب های دهان او از این طریق به سینه تان وارد شود و ایجاد عفونت کند.
- شما تنها منبع غذایی کودکتان خواهید بود و این بدان معنا است که به خصوص در هفتههای اول سرتان خیلی شلوغ خواهد بود، چرا که در این مدت نوزاد بین ۸ تا ۱۰ بار در روز شیر می خورد.
- باید حواستان به تغذیه تان باشد. غذاهای تند یا اسیدی مثل گوجه فرنگی یا سیر باعث میشود شیرتان بو بگیرد و کودک دیگر آن را نخورد. کافئین و الکل هم از طریق خون وارد شیرتان میشود و پزشکان پیشنهاد میکنند دردورانشیردهی آنها را مصرف نکنید.
- شیر ممکن است به لباستان پس دهد، که در این حالت می توانید از پدهای مخصوص شیردهی (پد سینه) استفاده کنید تا آبرویتان حفظ شود.
اگرچه بسیاری از پزشکان شیر مادر را توصیه می کنند، در بسیاری از موارد ممکن است توانایی انجام دادن این کار برای شما وجود نداشته باشد، مثلاً اگر مادر پس از زایمان ضعیف و بیمار شود ممکن است قادر به شیر دادن فرزند خود نباشد. در بسیاری از مواقع نیز ممکن است نوک سینه های مادر معکوس باشد که کار نوزاد را دشوار میکند و شاید نتواند به درستی سینه را در دهان بگیرد. در گاهی موارد هم شیر کافی در سینهها تولید نمی شود. نگران نباشید، کودکتان می تواند تمام نیازهای خود را از طریق خوردن شیر خشک از شیشه جبران کند.
نکات مثبت شیردهی با شیشه :
- شما تنها مسئول شیردهی به کودک تان نیستید و همسرتان هم باید در این امر مشارکت فعال داشته باشد و دیگر نمی تواند از زیر مسئولیتش در برود.☺
- میتوانید ببینید بچه دقیقا چقدر غذا می خورد.
- نوزادانی که از راه شیشه شیر تغذیه می شوند، زودتر از دیگر نوزادان به مرحله ای میرسند که تمام شب به خواب بروند.
- سختی کار خیلی کم است. تقریباً هیچ گاه نوزادی را نخواهید دید که با شیر خوردن از شیشه مشکل داشته باشد. ( در حالی که بسیاری از نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می شوند، در بیشتر مواقع از مکیدن سینه ی مادر خود روی گردان هستند).
نکات منفی :
- هزینه خرید شیرخشک که ممکن است برایتان گران باشد.
- آنتی بادی های بدن مادر به فرزندش منتقل نخواهد شد.
- غذا دادن به نوزاد باید از پیش برنامهریزی شود، یعنی شما باید همیشه یک شیشه شیر در ساک نوزاد داشته باشید و قوطی شیرخشکتان هم آماده باشد.
- باید همواره مشغول شستن شیشه و سر بطری باشید.
شاید این مطلب را دوست داشته باشید : انتخاب بهترین شیشه شیر برای نوزاد
جلو شیرتان را نمی توانید بگیرید!
چه تصمیم بگیرید نوزادتان از شیر مادر تغذیه کند چه از شیشه، از روز سوم پس از زایمان در سینه هایتان شیر تولید خواهد شد. اگر تصمیم تان بر شیردهی از طریق سینه باشد به محض آمادگی بچه می توانید به او شیر بدهید و قبل از آن هم آغوز خواهد خورد که حاوی آنتی بادی های بسیار حیاتی و مهمی است.
روزی که شیر به پستان تان می آید، سینه هایتان مثل سنگ سفت خواهند شد. شاید داغ هم بشوند و درد هم بگیرند. سینه ممکن است قرمز هم بشود و شیر پس بدهد و هنگامی که نوزاد تلاش میکند از آن آویزان شود و مک بزند، احتمالاً خیلی درد خواهید داشت کشید. ممکن است در این حالت از خود بپرسید واقعاً چه فکر می کردید که حاضر به پذیرش این مسئولیت بزرگ شدید و پیه این همه درد را به تن خود می مالیدید ! (هرچند که این درد دو سه روز بیشتر طول نخواهد کشید. )
می توانید از کمپرس یخ برای سینه های دردناک تان استفاده کنید. همچنین تلاش کنید تا جایی که می توانید( هر دو ساعت یکبار) به بچه شیر دهید تا از انباشته شدن شیر در سینه هایتان جلوگیری کنید. اینکه تصمیم بگیرید با شیشه به نوزاد شیر دهید باز هم تاثیری بر حال سینه های دردناک و پر از شیر تان نخواهد داشت.
آغاز به شیردهی
وقتی میخواهید برای نخستین بار به نوزادتان شیر دهید متخصص شیردهی یا یک پرستار برای کمک نزدتان خواهد آمد. متخصصان شیردهی قادر خواهند بود تمام سوالاتی که راجع به شیردهی با سینه دارید پاسخ دهند و شما را راهنمایی کنند. آنها همچنین پیش از مرخص شدن شما از بیمارستان مطمئن میشوند یاد گرفته اید به فرزندتان شیر دهید یا نه. حتی اگر مشکل خاصی هم وجود نداشته باشد باز به نصایح آنها گوش کنید چرا که پس از بازگشت به خانه دیگر کسی به شما کمک نخواهد کرد. بنابراین بهتر است به گونهای عمل کنید که وقتی سر خانه و زندگی تان برگشتید و وقت غذا دادن به بچه رسید. این کار را با اطمینان و اعتماد به نفس کامل و به نحو احسن انجام دهید.
مهمترین نکته ای که در مورد شیردهی با سینه بایست به خاطر بسپارید این است که موفقیت تان در این کار با میزان آرامش شما نسبت کاملا مستقیم دارد، یعنی هرچه آرامش بیشتری داشته باشید بهتر می توانید به فرزندتان شیر دهید. اینکه شیر دادن با سینه برای بعضی ها دشوار است، به معنای غیر ممکن بودن آن نیست آغاز این کار همیشه راحت نیست اگر می بینید نوزاد مهارت لازم را برای مکیدن سینه ی شما ندارد، نباید نا امید شوید. وقت زیاد است و به مرور زمان از پس این مشکلات کوچک بر می آیید. فقط باید این روزهای اول را با دید مثبت از سر بگذرانید تا کم کم روی غلتک بیافتید.
یکی از بزرگترین مشکلاتی که در آغاز شیردهی با آن رو به رو خواهید شد آموختن مکیدن سینه به نوزاد است. نکات زیر به شما در این امر کمک خواهد کرد:
- حتی المقدور در اولین زمان ممکن پس از زایمان به نوزاد شیر دهید. او به احتمال زیاد در آن هنگام گرسنه است و نهایت تلاش خود را برای مکیدن سینه به کار خواهد بست. در روزهای بعد او احتمالا آن قدر خوابآلود است که حوصلهی تلاش کردن هم نخواهد داشت.
- سینه خود را در دست بگیرید و نوک آن را روی لبهای نوزادتان بمالید. این کار رو هم کشور را به کار میاندازد (این رفلکس در نوزاد باعث می شود هر چیزی را که به لبش بمالد، دنبال کند).
- کمی سینهتان را فشار دهید تا یک قطره آغوز بیرون بیاید؛ آن را برای خوردن نوزاد آماده نگه دارید.
- هنگامی که دهانش را گشود، اجازه دهید سینه تان در دهان بگیرد. عقب نکشید و تا حد ممکن آرام باشید.
- مطمئن شوید وقتی سینه تان در دهانش است، می تواند به راحتی از راه بینی تنفس کند. مکیدن های منظم، صدای قورت دادن شیر و آرامش نوزاد (برای شیر خوردن تقلا نمی کند) از جمله علائمی است که از روی آن می توانید بفهمید به او دارد شیر می رسد؛ علاوه بر این سینه ی خودتان هم سبک و راحت میشود.
شاید این مطلب را دوست داشته باشید : اصول و روش های تغذیه کودک
شیر دادن از سینه واقعاً چگونه است؟
بدون شک شیر دادن با سینه در ابتدا عجیب است. دیدن اینکه بدنتان دست به کار تهیه غذا برای نوزادتان شده باور نکردنی است. چنین چیزی شاید در روزهای اول کمی ناخوشایند به نظر برسد، تا وقتی که به مکیده شدن نوک سینه تان خو بگیرید و برهنه کردن بخشی از آن هر چند ساعت یکبار عادت کنید. پس از اینکه هم شما و هم نوزادتان به این قضیه عادت کردید شیردهی به چشمتان کاری بسیار ساده و نرمال خواهد آمد.
بگذارید نوزادتان هر اندازه که میخواهد شیربخورد. او مشغول فراگیری روشی کاملاً جدید است و هر نوزادی چنین شانسی ندارد. هر بار که سینه تان را عوض میکنید، بایست فرزندتان را نیز وادار به آروغ زدن کنید. اگر می بینید با تمام کردن شیر یک یا هر دو سینه مشکل دارد، دفعات بیشتری او را وادار به زدن آروغ کنید.
برای شیر دادن به فرزند تان می توانید از میان چندین حالت مختلف یکی را انتخاب کنید و به همان حالتی که برای خود و فرزندتان بهتر و راحت تر است شیر بدهید.
شیردهی با شیشه
چه نوع شیشه ای برای کودک خوب است؟ خب در واقع مهمترین چیز این است که شما از کار با شیشه راضی باشید. هر شیشه شیر نرمال و استانداردی برای شیر دادن به نوزاد مناسب است، اما به احتمال زیاد باز هم باعث میشود هوا به معده اش برود و در نتیجه او را ناراحت کند و نوزادتان شیر را تف کند. به تازگی شیشه شیرهای ضد نفخ با سوپاپ یکطرفه ی داخلی به بازار آمده که هوا را به داخل شیشه فرستاده و از ایجاد خلاء (و حباب) جلوگیری میکنند، اما مدت زمان پر کردن و آماده سازی شان طولانیتر است ( چون باید هوا را از داخل سوپاپ خالی کنید).شما می توانید بهترین شیشه شیر ضدنفخ را برای نوزادتان از فروشگاه مادرلند تهیه کنید.
بطری های ضد نفخ، سر شیشه ی مخصوص خودشان را دارند که شبیه نوک سینه ی واقعی است. شیشه شیر های معمولی هم سر مخصوص خودشان را دارند، اما احتمالاً قبلاً هم متوجه شدهاید که سر شیشه های جایگزین در بازار به وفور و در انواع مختلفی یافت می شوند. اگر فرزندتان با یک نوع سرشیشه راحت است، سعی نکنید او را به سرشیشه ی دیگری عادت دهید. اما اگر دیدید شیشه اش را پس میزند، شاید باید سرشیشه را تعویض کنید. هیچ سرشیشه ی خاصی مخصوص نوزادان وجود ندارد، شما خودتان باید چند نوع متفاوت را امتحان کنید و از راه آزمون و خطاب بفهمید بچه با کدام شان راحت است و میتواند شیر بخورد.
تصمیم دارید از چه نوع شیر خشکی استفاده کنید؟ میتوانید با پزشکتان مشورت کنید، اما او احتمالاً به شما خواهد گفت همه کمابیش شبیه هم هستند و هر شیر خشکی را که خودتان میپسندید و از هر جهت برای شما مناسب به نظر می رسد، انتخاب کنید. برخی از شیرخشک هایی از پیش آماده دیگر نیازی به مخلوط شدن با مواد دیگری ندارند، آنها درست مثل فست فود عمل می کنند (البته خیلی قوی تر از همبرگرهای بیرون هستند!) با این حال، این نوع شیرخشک ها از همه گرانترند. نوع دیگر آنها کمی آب دارد، ولی باز هم باید به آنها آب اضافه کرد، این نوع از انواع پودری گرانتر، اما از انواع از پیش آماده ارزانترند، شیر خشک پودری ابتدایی ترین و قدیمی ترین نوع شیر خشک و همچنین ارزانترین آن است.
شاید این مطلب را دوست داشته باشید : راهنمای انتخاب بهترین شیرخشک برای نوزاد
هنگامی که با شیشه به نوزادتان شیر می دهید، مطمئن شوید سرش از بدنش بالاتر قرار گرفته است، به هیچ وجه نگذارید هنگام شیر خوردن در حالت درازکش کامل باشد و بطری را وقتی در دهان است به جایی تکیه ندهید. اگر درازکش شیر بخورد، خطر ابتلا به عفونت گوش در او بالا می رود همچنین هر یک از دو حالت بالا منجر میشود زنجیره عاطفی بین شما دو نفر شکل نگیرد، که به ضرر جفت تان است.
یک نوزاد در هر دو تا چهار ساعت، معمولاً بین ۵۹ تا ۱۱۸ میلی گرم شیر میخورد. برای او مهم نیست که ساعت ۱۰ شب شده و شما میخواهید هشت ساعت تخت بخوابید؛ او باید غذا بخورد. ممکن است فرزندتان روزها بیشتر از شبها شیر بخورد یا برعکس. اجازه بدهید میزان و زمان شیر خوردنش را خودش تعیین کند.
چند نکته برای آماده کردن شیشه شیر:
- از تمیزی شیشه مطمئن شوید. یادتان باشد که آنها را در ماشین ظرفشویی هم میتوانید بشویید.(برای تمیز کردن شیشه شیر حتما از برس شیشه شور نوزاد استفاده نمایید تا تمامی محتویات باقی مانده در شیشه شیر را از بین ببرد.)
- اگر شیر خشک پودری خریده اید، از پیمانه ی داخل خود قوطی استفاده کنید و از دستورالعمل روی آن پیروی نمایید. هرگز سعی نکنید با ریختن پودر بیشتر و آب کمتر محلول مقوی تری درست کنید؛ همچنین حواستان باشد محلول آبکی نشود.
- اگر بیشتر از یک بطری آماده میکنید، بقیه را در یخچال بگذارید. وقتی نوبت به استفاده از آنها رسید، لازم نیست گرمشان کنید.
- شیرخشک های آماده را در یخچال نگه دارید و ظرف ۴۸ ساعت مصرف کنید. در قوطی های پودری را خوب ببندید و آنها را در محل خشک و خنک قرار داده و ظرف یک ماه مصرف کنید.
- اگر شیشه شیر ۲ ساعت یا بیشتر خارج از یخچال بماند، باید محتویاتش را دور ریخته و شیشه را بشویید.
حتماً هر سری که شیشه به نیمه رسید حداقل یکبار نوزاد را وادار کنید آروغ بزند. این را بلافاصله پس از پایان شیردهی نیز انجام دهید. با گذشت زمان دستتان می آید که نوزادتان به آروغ های بیشتری نیاز دارد یا نه. اگر هنوز شیشه به نصف هم نرسیده از خوردن آن امتناع کرد به احتمال قوی حباب در شکمش جمع شده و نیاز دارد آروغ بزند. آروغ گیر را دم دست داشته باشید و نوزاد را روی شانه تان گذاشته و آرام به پشتش ضربه بزنید. همچنین می توانید او را روی زانوی خود نشانده، یک دست تان را جلویش بگیرید و با دست دیگر آرام به پشتش بزنید.
غذا دادن به نوزاد خواب آلود
نوزاد خسته است. آنقدر خسته که حتی برای شیر خوردن هم بیدار نمی شود. چه باید کرد؟
پرستار بیمارستان هر وقت هنگام غذا خوردن بچه باشد او را به بالینتان می آورد، چه خواب باشد چه بیدار. او به شما یاد خواهد داد چطور نوزاد را برای غذا خوردن بیدار و هوشیار کنید:
- لباسش را در آورید : وقتی نوزادتان نرم و گرم در قنداق باشد معلوم است که نمیخواهد بیدار شود. یک راه خوب عوض کردن پوشک کثیف یا لباسهای اوست. این کار او را بیدار و هوشیار خواهد کرد. وقتی به جز پوشک، تمام لباسهایش را در بیاورید ممکن است بیدار شود و در همان حال یادش بیفتد چقدر گرسنه است.
- قلقلک: انگشت تان را آرام روی کف پایش بالا و پایین کنید یا زیر چانهاش بکشید. همچنین می توانید انگشت تان را بالا و پایین لبهایش حرکت دهید تا رفلکس مکیدنش تحریک شود. این کار کاملا او را بیدار و آماده ی شیرخوردن خواهد کرد.
امیدواریم که توانسته باشیم اطلاعات مفیدی را درباره شیردهی و انتخاب اینکه از کدام روش برای شیردهی نوزاد استفاده کنیم در اختیارتان قرار داده باشیم.اگر تصمیم به شیردهی از طریق شیشه شیر را برای کودکتان داشتید می توانید انواع شیشه شیرها از معتبرترین و برترین برندها مانند شیشه شیرهای چیکو chicco ، فیلیپس اونت philips avent ، دکتر براونز drbrowns و نوویتا nuvita را از فروشگاه سیسمونی مادرلند با ضمانت کیفیت و اصالت کالا تهیه فرمایید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.